top of page

KAKŠEN VOZIČEK MORAMO IZBRATI ZA BREZSKRBNE, VARNE in UDOBNE SPREHODE?

Updated: Jul 18, 2019

Ko se na testu nosečnosti pokaže tisti posebni +, večina mamic in očkov po prvem šoku pomisli na opremo, ki jo bodo potrebovali za svojega dojenčka. In eden izmed glavnih kosov opreme, mimo katerega ne more nihče, je seveda prvo prevozno sredstvo, s katerim boste svojega naslednika popeljali v svet – OTROŠKI VOZIČEK. V mislih že kar vidimo male ročice, ki segajo iz izbrane košarice, in kasneje malega navihanca, ki nas iz športnega sedeža heca z metanjem dude po tleh.


Ko se lotite izbire čudovitega otroškega vozička, ki vam bo služil na vseh vaših brezskrbnih sprehodih, prvič ugotovite, kako zelo obsežna je dejanska ponudba otroških vozičkov. Navadno se takrat prvič pojavijo vprašanja: Kakšen voziček je najboljši? Kakšen mora biti, da bo varen in hkrati udoben? Kaj mora imeti, da bo funkcionalen?


Vsak želi svojemu otroku omogočiti le najboljše, a velikokrat se zgodi, da ugotovimo, da o tej temi nimamo dovolj znanja in preverjenih informacij. Zato je lahko nakup vozička za nekatere starše izjemno stresen.


Sprostite se! 😌 Nakup vozička je lahko zelo zabaven, takoj, ko ugotovite, na kaj morate biti pred samim nakupu pozorni.


Ker vemo, da iskanje preverjenih informacij glede primernega otroškega vozička terja veliko časa in potrpežljivosti, smo vam pripravili nekaj koristnih napotkov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri primernega in idealnega otroškega vozička.


  • FUNKCIONALNOST

Zakaj dva vozička, IZBERITE ENEGA S FUNKCIJO 2v1!

Glede na to, da se potrebe otroka skozi čas spreminjajo, je najboljše, da izberete takšnega, ki vključuje košaro kot tudi športni del vozička. Pomislite! Po šestih mesecih vam ne bo potrebno ponovno razmišljati o nakupu novega, saj boste pripeto košaro na ogrodju samo zamenjali s športnim sedežem. Juhu, voziček za vse nove otrokove potrebe bo tu! 😀


Dobrodošlo je tudi, da komplet vozička že ob samem nakupu vključuje dodatno osnovno opremo, kot so: komarnik, dežna prevleka, previjalna torba, prostorna nakupovalna košara in adapterji za košaro, športni sedež in lupinico/avto sedež. V nasprotnem primeru jih bo (vsaj nekatere) potrebno dokupiti.


Dva pomembna faktorja, ki ju je potrebno upoštevati za zagotovljen ENOSTAVNEN TRANSPORT VOZIČKA:

  1. Teža predstavlja pomemben faktor glede na lokacijo, kjer stanujete. V primeru, da živite v bloku, je potreba po lahkem vozičku še bolj izrazita. Nihče si ne želi težkega vozička dnevno nositi v 3. nadstropje, se strinjate? Ne glede na to, ali boste otroški voziček shranjevali v stanovanju ali zato namenjeni kolesarnici, vam bo težji povzročil nemalo preglavic. Izberite čim lažjega, in sicer takšnega z aluminijastim ogrodjem, ki je bistveno lažji od železnega.

  2. Voziček, ki omogoča enostavno zlaganje vam bo prihranil mučenje z zahtevnimi patenti. Najlažje je, če se lahko voziček zloži zgolj z eno roko, saj boste tako lahko v drugi držali še otroka. Prav tako pa boste lahko zloženi voziček nato z lahkoto pospravili v prtljažnik vašega avtomobila. Dodaten bonus so enostavno snemljiva kolesa, kar bo olajšalo transport in nekoliko zmanjšalo potrebo po večjem prtljažniku.  • VARNOST

Prva in najpomembnejša lastnost, ki jo moramo upoštevati pri otroškem vozičku je vsekakor varnost. Pomembno je, da je voziček stabilen, k čemur pripomoreta aluminijast stabilen okvir oziroma ogrodje, ter večja vrtljiva sprednja kolesa, ki vam bodo omogočila enostavno vodenje vozička v vse smeri. Izjemno priporočljivo je izbrati gumijasta kolesa z dobrim vzmetenjem, saj so le takšna primerna za vse terene. Dobro je, da ima otroški voziček v primeru nepričakovanih okoliščin (zdrs ali padec) tudi enostavno in hitro delujočo nožno zavoro.


Ne pozabite tudi na vašo in partnerjevo višino! Pomembno je, da ima ogrodje možnost nastavitve višine potisnega ročaja, saj je potiskati voziček s prenizko ali previsoko potisno ročico zelo škodljivo za vašo hrbtenico.


Voziček mora biti pred prihodom na trg testiran! Gre za t.i. test vzdržljivosti, kjer proizvajalec testira otroški voziček na tekočem traku. Tekoči trak je poln lukenj in izboklin, s čimer simulirajo neraven teren ter ga obremenijo s primerno težo. Voziček se nato vozi kilometre in kilometre, medtem pa so strokovnjaki za opravljanje varnostnih testov pozorni predvsem na obnašanje ogrodja pri obremenitvi, na obrabo zglobov vozička in na obrabo koles.


Kaj pa konkretna varnost mojega otroka? Za kaj vse poleg stabilnega vozička še mora biti poskrbljeno?


VARNA KOŠARA

Košara naj bo dovolj velika, da bo lahko otrok v njej udobno počival nekje do 6. meseca njegove starosti. Zaradi varnosti naj bo dovolj globoka in dobro oblazinjena. V osnovi mora imeti ravno in čvrsto podlago. Praktično pa je, da ima tudi dvižni mehanizem, ki ga lahko prilagodite, če otrok veliko poliva oziroma, če se mali radovednež že zgodaj začne zavedati okolice in želi pokukati iz košare.


Brez strehice na košari definitivno ne gre, saj mora biti otrok med sprehodi zaščiten pred nevarnimi sončnimi žarki ter pred ostalimi vplivi okolja. Novejši vozički imajo na strehicah tudi praktično odprtino, ki poskrbi za primerno zračenje. Tako bo vašemu malčku prijetno hladno tudi v vročih poletnih dneh.


VAREN ŠPORTNI SEDEŽ

Pri nakupu vozička je izjemno pomembno, da ima športni sedež trdo hrbtišče. Otroku se v prvih letih hrbtenica najbolj razvija, zato je pomembno, da je pri sedenju kot tudi pri ležanju čimbolj vzravnan. Ste kdaj videli, kako otroci sedijo v nekaterih vozičkih, ki so samo ''moderni''? Ob pogledu na otroka, ki sedi čisto zveriženo in ima zadnjico že skoraj pri kolenih te, kar zaboli srce, zato poskrbite, da pri vas doma ne bo tako.Športni sedež mora biti prilagodljiv v treh stopnjah (ležeči, pol sedeči in sedeči položaj). Manjkati pa mu ne sme niti polkrožna strehica in držalo za noge, ki naj bo po možnosti nastavljivo. Najbrž si ne želite, da vašemu otroku med spanjem nogice visijo iz vozička brez kakršnekoli opore.


Najboljša lastnost športnega sedeža je vsekakor, da je obrnljiv - s pogledom otroka naprej ali nazaj ter, da se na podvozje pritrdi le z enim ali maksimalno dvema klikoma.


Da bo varnost vašega otroka med sprehodi 100% zagotovljena mora izbran voziček vključevati tudi vse ostale potrebne varnostne pripomočke.


Med uporabo športnega sedeža, mora biti otrok obvezno pripet, za kar bo najbolj učinkovito poskrbel 5-točkovni (ali 3-točkovni) varnostni pas. Vozičku naj ne manjka niti snemljivo sprednje varovalo. Otroku bo v pomoč pri dvigovanju lastnega telesa iz ležečega v sedeč položaj. Le-to bo pripomoglo k zdravemu razvoju trebušnih in hrbteničnih mišic, hkrati pa mu bo v pomoč tudi pri lovljenju ravnotežja med samo vožnjo. Navsezadnje pa lahko varovalo po koristimo tudi pri igri, saj lahko nanj poljubno navežemo otrokove najljubše igračke.


  • MATERIALI

Material vozička mora biti kvaliteten in vzdržljiv. Notranje tkanine naj bodo pralne, saj se bo voziček med samo uporabo prej ali slej umazal. Tkanine s katerimi je otrok v stiku morajo biti in iz zračnega materiala. Tako boste preprečili, da bi se vaš otrok na sprehodu po ne potrebnem potil in posledično prehladil.


Zunanje tkanine vozička in razne zaščitne prevleke morajo biti iz visoko kakovostnega materiala, ki bodo s svojo UV zaščito otroka uspešno ščitile pred močnim soncem.

Čiščenju vozička se ne boste mogli izogniti, sploh, če boste izbrali voziček svetle barve. Če le imate možnost, izberite material, ki se enostavno obriše samo z vlažno krpo. Prihranite čas za dolgo in ne praktično čiščenje in ga raje kvalitetno po koristite z vašim malim sončkom. 😊


  • CENA

Včasih imajo poceni vozički podobne karakteristike kot jih imajo vozički višjih cenovnih razredov. Vsaj na prvi pogled je tako, kasneje z uporabo pa se izkaže, da se bistveno razlikujejo v uporabljenih materialih ter sami kvaliteti, asistenci (garancijski roki, morebitne reklamacije, dobava dodatne opreme in rezervnih delov), pa tudi navsezadnje v funkcionalnosti. Ko pomislimo, da je otroški voziček pripomoček, ki ga bomo uporabljali več let, je za zagotovljeno varnost, udobje in funkcionalnost vredno odšteti nekoliko več denarja.


Kvaliteten voziček po zaključeni uporabi vsekakor ne bo primeren za na odpad. Uporabili ga boste lahko še kasneje pri drugem otroku ali pa ga boste lahko enostavno prodali naprej.


  • IZGLED

Kljub temu, da sta najpomembnejša funkcionalnost in varnost vozička, tudi izgled ni zanemarljiv. Svet je pisan, in prav tako pisana je tudi barvna paleta otroških vozičkov. Nekateri starši prisegajo na klasično rdečo barvo, nekateri želijo roza voziček za svojo punčko, spet drugi so bolj privrženi klasični črni ali sivi barvi vozička. Pri izbiri barve se orientirajte po svojem okusu in željah. Pomembno je, da bo všeč vam in vašemu partnerju, saj ga bosta največ časa uporabljala prav vidva. 👫Vsi, ki spremljate našo zgodbo že veste, da se trudimo zagotoviti vam in vašim najmlajšim le najboljše, zato smo pri dolgem a na koncu zelo uspešnem iskanju popolnih otroških vozičkov imeli v mislih vse zgoraj naštete kriterije. Navsezadnje sta Katja in Žiga morala pred prihodom malega Filipa izbrati voziček tudi zanj in verjemite, da sta v misijo ''ISKANJE POPOLNEGA VOZIČKA'' vložila ves svoj trud in ogromno energije.


Nazadnje sta se po vseh koristnih dobljenih informacijah odločila za voziček blagovne znamke Noordi, znani po otroških vozičkih, ki brez dvoma zadovoljijo vse potrebe najzahtevnejših staršev in otrok. Njihovi usposobljeni oblikovalci z neomejenimi možnostmi oblikovanja že od leta 2014 skupaj z uporabo najboljših in naj kvalitetnejših vrhunskih EKO materialov 🌿, ustvarjajo in dosegajo najboljšo zasnovo sodobnega otroškega vozička.


Katjo in Žigo je navdušila prav vsaka podrobnost, od mehanske zasnove do ročno šivane vezenine, ob sami uporabi pa sta bila nad njegovo funkcionalnostjo izjemno pozitivno presenečena. To je privedlo do odločitve, da olajšamo dolgo iskanje prvega in edinega popolnega vozička tudi vam in otroške vozičke Noordi ponudimo tudi v naši spletni trgovinici. Pa veselo vozičkanje! 😊


Nepogrešljive otroške vozičke Noordi za brezskrbne sprehode in še več informacij, najdete na spodnji povezavi:

👉 http://bit.ly/vozicki-noordiZa Hakuna Matata Kids napisala: Vida Flego


Viri in literatura:

Povzeto in dopolnjeno iz knjig in drugih virov:

- Breskvar, Dušica. Kakšen voziček je najprimernejši zame in za mojega otroka? Revija Zveze potrošnikov Slovenije – sestavni del, št. 3, str. 19-21, 2018.

- Baumgartner, Suzana. Nakupno vedenje in nakupno tveganje pri nakupu otroških vozičkov -diplomsko delo. Murska Sobota : Center za zdravje in razvoj : Splošna bolnišnica, 2011.

- Drugi spletni viri


Viri fotografij:

Svetovni splet

3,223 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page