top of page

S PRALNIMI PLENIČKAMI K BOLJ ČISTEMU IN VARNEMU OKOLJU

Updated: Apr 22, 2019


Naš planet je izredno lep, a njegovo gostoljubnost izkoriščamo, izčrpavamo in uničujemo. Svetovni dan Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, pa nas opominja, da si moramo VSI vsakodnevno prizadevati za trajnostno naravnan razvoj, za zdravo okolje, za ozaveščeno okoljsko in podnebno ravnanje, skratka za dejavnosti in izbire, ki so prijazne našemu planetu.


Ste kdaj razmišljali o tem, kako veliko smeti nakopičimo le z uporabo plenic za enkratno uporabo? Resnica, ki se skriva v odgovoru na vprašanje je šokantna. Ker se sami zavedamo, kako veliko škodo delamo našemu planetu, okolju in pravzaprav tudi samim sebi, bi vas ob današnjem dnevu Zemlje radi navdušili nad pralnimi pleničkami in spodbudili k uporabi le-teh. Skupaj poskrbimo za čisto in zdravo okolje. Vsak korak šteje!

1. Pralne plenice so prijaznejše okolju

Ste vedeli, da otrok do kahlice porabi okvirno kar 5.000 plenic za enkratno uporabo, kar letno predstavlja približno 874 kg odpadkov? Za izdelavo plenic za enega otroka posekajo 4-5 dreves (celulozno polnilo), za umetne materiale pa porabijo ogromne količine nafte, vode in energije. Plenička za enkratno uporabo potrebuje dolgih 500 let, da se razgradi. Prav ste prebrali, nobena plenička, ki je bila do tega trenutka odvržena, se še ni razgradila!


Ko se družina odloči za uporabo pralnih pleničk, lahko tudi odlagališče lažje zadiha. Prav tako se na ta način prepreči tudi toplogredne pline, ki bi nastali z izdelavo, distribucijo in dostavo/odvozom pleničk.Za celotno otrokovo obdobje previjanja potrebujete približno od 30 do 40 pralnih pleničk in vsaka izmed njih bo uporabljena najmanj stokrat. Če zanje ustrezno skrbite, lahko iste pralne plenice uporabite tudi za svojega drugega, tretjega ali četrtega otroka. Ko jih ne potrebujete več pa jih lahko enostavno podarite naprej.


2. Pralne plenice so v splošnem cenejše od pleničk za enkratno uporabo

Ste kdaj izračunali, koliko porabite (ali bi porabili) za nakup plenic za enkratno uporabo? Če predvidevamo, da bo vaš otrok suh pri približno 2,5 letih vas bo znesek najbrž presenetil (nad 1400 evrov). Pri uporabi ekoloških plenic za enkratno uporabo pa lahko ta strošek naraste tudi do 3600 evrov. Četudi kupujete plenice za enkratno uporabo v večjih količinah in v akciji, so pralne plenice še vedno veliko ugodnejša izbira.


Nakup pralnih plenic nanese približno 400 – 500 evrov. V primeru, da boste pleničke uporabljali tudi kasneje, na svojem drugem otroku, se bo vaš prihranek podvojil. Okvirni stroški pranja plenic in pralnih vložkov (pralni prašek, energija, voda, obraba pralnega stroja) pa nanese dodatnih 120-190 evrov za obdobje dveh let in pol. Ta podatek velja, če bi prali samo plenice dvakrat do trikrat na teden, vendar jih starši največkrat perejo skupaj z drugim perilom. V tem primeru se stroški pranja bistveno znižajo.


3. Pralne plenice so ponavadi bolj zdrave in udobne za dojenčka

Pri proizvodnji pleničk za enkratno uporabo se uporabljajo določene sestavine, ki lahko povzročijo ponavljajoč plenični izpuščaj in druge občutljivosti na dojenčkovi ritki. Poleg tega otrokova ritka v plastiki ne diha, vlaga načenja nežno otroško kožo in vnetja, zaradi česar so rdečica in izpuščaji pogosti.

Glede na to, da bo otrokova koža v stiku s temi snovmi večino dneva in to vsak dan, prvih nekaj let, je najboljše, da se izognemo morebitnim težavam tako, da preventivno pričnemo z uporabo pralnih plenic. Pralne plenice so izdelane iz vpojnih slojev, narejenih iz naravnih vlaken in brez kakršnih koli kemikalij. Proizvajalci pralnih pleničk pri izdelavi najraje uporabljajo bombaž ali bambus, ki sta hkrati tudi najmanj alergena. Poleg tega pa pralne plenice omogočajo boljše kroženje zraka, kar pomaga vlagi, ki je v stiku z dojenčkovo kožo, da izhlapeva in pušča otroka bolj suhega, koža pa je manj nagnjena k pleničnemu izpuščaju.4. Pralne plenice so izjemno priročne in zanesljive

Z ježki, prilagajanjem velikosti in vzdržljivimi materiali so moderne pralne plenice tako priročne kot vsestranske. Med nogicami, na hrbtu in na sprednji strani je nameščena močnejša elastika. Zasnova močnejše elastike okoli nogic in pasu pa omogoča boljše prileganje in boljše zadrževanje uriniranja in kakcev.


5. Pralne pleničke so enostavne za uporabo

Zdi se, da se pralnih plenic drži dokaj napačno prepričanje in sicer, da so težavne za uporabo. Vendar se v resnici moderne pralne plenice preoblači na enak način kot navadne, njihovo pranje pa ni težje od pranja brisač.


Pri uporabi pralnih pleničk kakec konča v stranišču, saj ob pralnih pleničkah uporabljamo papirnate lističe, ki jih skupaj s kakcem odvržemo v školjko. Če je listič samo polulan pa ga enostavno vržemo v koš za smeti. V naši trgovinici, lahko namesto papirnih lističev izberete biorazgradljive obloge za enkratno uporabo, izdelane iz PLA (koruzni škrob). Le-te prepuščajo vlago, vendar samo v eno smer (to pomaga ohranjati otroško kožo suho) medtem, ko trdnejše izločke zadrži. Seveda se lahko zgodi tudi, da je blata več in uide mimo lističa, vendar se podobni »nesreči« ne moremo izogniti niti z uporabo plenic za enkratno uporabo. V tem primeru umazan plenični vložek speremo pod tekočo vodo in ga nato operemo v pralnem stroju.


Če uporabljamo pralne pleničke vsi otrokovi izločki pristanejo v kanalizaciji, medtem ko pri uporabi plenic za večkratno uporabo izločki ostanejo v sami plenički. Ko odvržemo uporabljeno pleničko v smeti, virusi in drugi povzročitelji bolezni na njej preživijo še do 2 tedna. V primeru, da bi prišlo do vdora ali stika takšnega odpadka s podtalnico, bi se le-ta okužila že samo iz vira odpadnih plenic.


Verjamemo, da so vas predstavljene prednosti pralnih plenic prepričale, da izberete tiste, ki bodo prispevale k bolj čistemu okolju in zdravju vašega otročka. Poleg tega pa bosta fleksibilnost in prilagodljivost poskrbeli za udobnost otrokove ritke, ki ji ni para. 😊V članku omenjene Close Pop-in pleničke, dodatne plenične vložke in biorazgradljive obloge lahko v naši trgovinici najdeš TUKAJ.

bit.ly/hakuna-closeZa Hakuna Matata Kids napisala: Vida Flego


Viri in literatura: http://mladiraziskovalci.scv.si/ogled?id=1213

https://ebm.si/m/Zdrave_ritke_Gradivo.pdf

https://www.bambino.si/zakaj-uporabljati-pralne-plenice.html

112 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page