top of page

UDOBNO IN VARNO POLETJE ZA DOJENČKA!

Updated: May 27, 2019

Na vrata že trka poletje, letni čas, ki prinaša obilo zabave in energičnih spominov. To je obdobje potovanj, dopustov, raziskovanja, poležavanja in seveda čofotanja, kopanja in uživanja v vodi.


Toda kako zabavno pa je plavanje dojenčkom? In kdaj je sploh primeren čas, da dojenček spozna morje jezero ali vodo iz bazena?


V nadaljevanju vam razkrivamo najbolj optimalne pogoje za plavanje dojenčkov, tako da bo to zanje prijetna izkušnja in dobra razvojna dogodivščina in ne strašen spomin ali travmatična zgodba.Voda v vseh oblikah, tudi manjših lužic, je lahko za otroka zelo zanimivo in privlačno igralno sredstvo. Mnogi dojenčki in otroci bi lahko v vodi preživeli ure in ure, spoznavali svoje telesne sposobnosti, se učili novih plavalnih tehnik ali samo raziskovali razigrane lastnosti vode. Telo malčka pa je še posebej hvaležno plavanju, saj zelo dobro vpliva na razvoj. Strokovnjaki so mnenja, da je zgoden začetek plavanja pomemben za celoten bio-psiho-socialen razvoj dojenčka. Smiselno ga je učiti plavati, da spozna vodo kot novo okolje, jo pretaka, se umiva, poliva, v njej lebdi in uživa. Če starši svojemu dojenčku omogočijo gibanje v vodi predno shodi, se bo v njej premikal s sonožnimi odrivi, ki so podobni prsnemu udarcu. V kolikor pa s plavanjem starši malčka seznanijo šele po enem letu, se bo otrok v vodi premikal z gibi hoje. Tako ga bo potrebno znova učiti prsnega udarca z nogami, takšnega učenja pa je otrok sposoben šele po tretjem letu starosti.


Kdaj je torej najprimernejše, da z dojenčkom pričnete »plavati«?

Strokovnjaki so složni, da je potrebno počakati vsaj toliko časa, da dojenčki samostojno držijo glavo, torej nekje do tretjega oziroma četrtega meseca. Mnogi pa priporočajo tovrstno aktivnost šele po šestem mesecu starosti zaradi zmožnosti že nekoliko boljše regulacije telesne temperature. Poleg tega ima takrat otrok tudi boljšo telesno odpornost, njegov fizični razvoj pa je dovolj razvit, da bo lažje sodeloval, opazoval in v prsnem položaju nemoteno ležal v vodi.Vendar kljub vsemu, ni vsaka voda primerna za dojenčka. Na kaj morate biti pozorni, da otroka ne boste spravili v stisko s prehitrimi odločitvami, za katerimi se seveda skriva dobronamerna želja, da bi vašega malčka spoznali z vsemi vodnimi radostmi in lumparijami:

- Primerna temperatura vode, to je med 32 in 34°C. Jadransko morje tudi v poletnem času ne dosega tako visoke temperature, zato za dojenčke mlajše od enega leta večinoma ni primerno. Čeprav je zunaj vroče in bi se vam morda zdela ohladitev v morju super rešitev, je to za nekajmesečne štručke prevelik temperaturni šok. Ne silite dojenčka v vodo! Dojenčki imajo še nezrele mehanizme uravnavanja telesne temperature, zato hitreje pride do podhladitve. Veliko otrok se že ob najmanjšem stiku z morjem, jezerom ali bazenom odzove z jokom, strahom in drugimi čustvi, ki nakazujejo na nelagodje. V tem obdobju je bolje razmisliti o alternativi in se skupaj z dojenčkom kopati v ogrevanih bazenih.

- Čas, ki ga dojenček preživi v vodi pa naj zaradi zmožnosti reguliranja telesne temperature ne bo daljši od 30 minut.

- Dojenček mora biti za plavanje in igranje v vodi popolnoma zdrav, gibanje v vodi se odsvetuje tudi, če je bil otrok pred kratkim cepljen.

- Čista, neoporečna voda, zato se je prvih mesecih otrokovega življenja bolje izogibati kopanju v morju in jezeru. Ravno zaradi higiene je priporočljiva uporaba kopalnih pleničk.


Najboljše so plenične kopalke za večkratno uporabo, torej pralne. Plenične kopalke Close imajo dobro elastiko okoli nog in pasu, tako da vse male nezgode ostanejo v notranjosti. S tem je zabavno čofotanje zagotovljeno tako malčku kot tudi staršem. Smiselno je razmisliti tudi o Close kopalni majici, da je vašemu malčku v vodi prijetno toplo oziroma da ga ščiti pred močnim soncem. Hkrati pa bo vaš mali nadobudnež v kompletu izgledal modno in razigrano.
Ker pa je dojenčkova koža občutljiva, je lahko po plavanju (v bazenu) ali izpostavljanju soncu bolj suha, zato jo je potrebno pravilno negovati. Po kopanju je klorirano ali morsko vodo potrebno sprati iz telesa. Dojenčkovo kožo je dobro zaščititi tudi z naravnimi kozmetičnimi izdelki, najbolje z mandljevim ali arganovim oljem, ognjičevim mazilom ali kamilično kremo. Pomembno je skrbeti tudi za hidracijo otroka z navadno vodo ali nesladkanim (ohlajenim) čajem.Pozitivni vidiki plavanja na razvoj

Redna in sistematična vadba v vodi zagotavlja razvojni skok v primerjavi z vrstniki, ki se tovrstne dejavnosti ne poslužujejo. Plavanje krepi dihalno mišičevje, poveča se vitalna zmogljivost, pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem, razvoj skeleta in hrbtenice, izboljša se reakcija otrokove kože na hladno, sposobnost termoregulacije, okrepi pa se tudi imenski sistem.

Dojenčki še niso sposobni večjih gibalnih aktivnosti, vendar s pomočjo staršev, ki jih preko različnih gibalnih vaj razgibavajo, pridobivajo na bolje in hitreje razvitemu motoričnemu sistemu in posledično hoji. Čofotanje v vodi je zelo zabavno, saj otroku omogoča svobodno gibanje, če sta mu le zagotovljena brezskrbnost in udobje.


Za bralce tega članka smo pripravili tudi posebno presenečenje. Če kupite Close kopalno pleničko ali Close kopalno majico danes, boste s kodo POLETJE dobili 10 % POPUST.


POZOR: Zaloge so omejene!

1,648 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page