top of page

Z OPUŠČANJEM PLENIČKE, DO VEČJE SAMOZAVESTI IN SAMOSTOJNOSTI

Ah, te pleničke! Po rojstvu otroka je trajalo nekaj časa, da smo se nanje sploh navadili, zdaj pa po dolgem času nenehnega previjanja že komaj čakamo, da bo naš mali sonček začel uporabljati kahlico. Kdaj je primeren čas, da otroka začnemo odvajati od plenic, ter kakšna mora biti predpriprava in dejanska izvedba, da bo privajanje na suhost za vas in za vašega otroka čim manj stresna? Vse to in še več boste izvedeli v današnjem prispevku. 😊


KDAJ ZAČNEMO OTROKA PRIVAJATI NA KAHLICO?


Otroci se že okoli 18. meseca začnejo zavedati, da lulajo in kakajo, vendar še kar nekaj časa po tem, navadno ne uspejo zadržati svoje fiziološke potrebe. Ko se otrok začne zavedati, da je njegova plenička mokra, sčasoma odkrije vzrok, učinek lulanja ter posledičnega občutka vlažnosti. To je prvi korak, ki pomaga otroka pripraviti na življenje brez plenic, ko bo za to seveda razvojno dozorel.


Pravi trenutek za navajanje otroka na kahlico je, ko mu v mokri plenici postane neudobno, to jasno izrazi (npr. sam si želi odstraniti pleničko, izrazi željo po previjanju) in pokaže zanimanje, ko greste na stranišče tudi vi.


Otroka bo vedno bolj pogosto začelo zanimati vse, kar se dogaja v kopalnici. Želel bo raziskovati, se igrati z vodo v stranišču in nam vztrajno slediti, ko se sami opravimo v kopalnico.


Kmalu za tem pogosto sam pokaže interes za nošenje spodnjic. Mnoge povsem očara proces oblačenja in slačenja, tako, da se sami slečejo, ko to najmanj pričakujete. Nič neobičajnega za otroke te starosti ni, da si poskušajo obleči spodnjice svojih starejših bratov, sester ali staršev. To lahko na prvi pogled zgleda kot zgolj ljubko vedenje ali pa vedenje, s katerim želi malček pritegniti pozornost, vendar je v resnici to le še en pokazatelj, da je otrok pripravljen, da se odvadi nošenja pleničke.


Pravi čas za odvajanje od pleničk se lahko kaže tudi tako:

• otrok že pozna besedi »kakati« in »lulati« , ter razume njun pomen,

blato je čvrsto in redno,

po kratkem spancu se zbudi s suho pleničko,

pred potrebo odide v drugo sobo, ali pa se skriva,

• ne počuti se prijetno, če ima polno plenico.Nekateri otroci usvojijo uporabo kahlice že zelo zgodaj (med prvim in drugim letom), medtem, ko jo drugi kasneje (navadno do četrtega leta). V povprečju so deklice na to pripravljene hitreje kot dečki, vendar je spet odvisno od posameznika.


Dragi starši, vsak otrok je drugačen in tudi, če je prijateljičin otrok že na kahlici, vaš pa še ne, se ne obremenjujte. Vaš malček se bo od pleničk odvadil, za to potrebujete le čas in potrpljenje.

Saj veste, vse ob svojem času. 🙂


Ko se lotite odvajanja od pleničk sledite tudi nasvetom pediatrov in psihologov:

  • Otrok se naj začne učiti uporabljati kahlico med stabilnim obdobjem. Torej ne med potovanjem, selitvijo ali drugimi dokaj stresnimi okoliščinami. Vaš otrok potrebuje varnost okolja, ki ga dobro pozna.

  • Kahlico shranjujte v kopalnici, tako si bo otrok zapomnil, da je to prostor za takšno opravilo.

  • Ne silite malčka sedeti na njej, če tega noče ali pa se je boji. Dajte otroku raje prostor, da jo bo postopoma začel uporabljati sam. Če kahlica ne deluje, lahko poskusite tudi z nastavkom za straniščno školjko.

  • Oblecite ga v udobna oblačila, ki jih lahko pred potrebo preprosto sleče.

  • Ko že začne z uporabo kahlice, prenehajte s plenicami. Ne uporabljajte jih niti »za vsak primer«. V posteljico raje namestite nepremočljivo prevleko ali pa uporabite hlačke za privajanje na suhost,. Na izlete pa s seboj obvezno vzemite potovalno kahlico.KAKO LAHKO STARŠI PRIPOMOREMO K USPEŠNI IN SAMOZAVESTNI UPORABI KAHLICE?

Navajanje na kahlico ni nekaj, kar bi bilo odvisno od prizadevanja staršev, pač pa je naraven proces, ki raste iz interesa otroka, želje po neodvisnosti in samospoštovanju, ter postopoma razvijajočega se živčnega sistema. Če otrok sam pokaže prve znake pripravljenosti, potem poskušajte slediti njegovi želji po samostojnem odvajanju, ki jo je otrok glede na svojo pripravljenost trenutno zmožen doseči.


USPEHE POHVALITE, ZAČETNE NEUSPEHE ZANEMARITE


Zapomnite si 3 ZLATA PRAVILA: Potrpljenje, spodbudna beseda in vztrajnost. ❤️


Izjemno pomembno je, da ob učenju celotnega procesa, starši nismo pod časovnim ali socialnim pritiskom ter, da ne glede na vse ostanemo potrpežljivi. Otroka ne boste mogli prisiliti, da se v hipu odvadi nečesa, na kar je že nekaj časa navajen. Poudariti je treba, da se med odvajanjem od plenic ne sme vpiti na otroka ali ga kaznovati, če se polula v hlačke. To ga lahko spravi v zadrego in mu vzame pogum. Otroka pohvalite umirjeno, ko opravi potrebo in obenem mu dajte vedeti, da ni nič groznega, če se mu zgodi, da se polula v hlačke.


Ko otroku uspe napolniti kahlico (in sprva tudi, ko pravočasno pove, da mora na potrebo), ga obvezno pohvalite in spodbudite tudi za naslednjič. Pohvale, ki jih otrok prejme od vas, lahko dolgoročno vplivajo na razvoj njegove samozavesti. Lahko si zamislite tudi način nagrajevanja, s katerim boste vašega malčka motivirali k napredku. Npr.: Vsakič, ko se bo polulal ali pokakal v kahlico mu podarite nalepko v obliki zvezdice. ⭐ Ko jih bo zbral 10, pa ga za nagrado odpeljite v trgovino z igračami, kjer si bo lahko za svoje dosežene uspehe izbral manjšo nagrado.OTROCI SE NAJVEČ NAUČIJO S POSNEMANJEM


Pokažite svojim otrokom, da tudi vi uporabljate stranišče in, da je to popolnoma naravno. Pojdite skupaj na stranišče in skupaj potegnite vodo.


Potrebo lahko ponazorite tudi s pomočjo igrač. Igrače v podobi dojenčkov, medvedki in drugi plišasti prijatelji morajo prav tako kakati in lulati. Otroci bodo to lažje razumeli in postopoma vpeljali v prakso.


PRIPRAVLJEN SEM, DA OPUSTIM PLENIČKE!


Ko je otrok pripravljen, počasi začnemo z uvajanjem v celotno rutino: slačenje hlačk, pravilno sedenje na kahlici ali WC školjki, brisanje ritke, oblačenje hlačk in umivanje rok. Večina otrok bo z lahkoto obvladala takšno rutino, tako kot se mimogrede naučijo številnih praktičnih življenjskih veščin.


ODVAJANJE OD PLENIČK NAJ BO ZABAVNO


Da bi bilo odvajanje od pleničk uspešno in brez stresa, se mora otrok ob tem zabavati. Ravno, zato bi bilo dobro, da otrok sodeluje pri izbiri kahlice. Vzemite ga s seboj po nakupih, da si sam izbere kahlico ali nastavek za straniščno školjko, ki mu je najbolj pri srcu. Če mu bo kahlica všeč, se bo nanjo lažje navadil in je že zaradi same radovednosti začel takoj uporabljati.Igra bo ogromno pripomogla k privajanju na ta novi predmet. Z vašim malčkom se igrajte tako, da z igračko ponazorite, kako sede na kahlico in se vanjo polula. Ste vedeli, da obstajajo tudi slikanice, ki na zabaven način učijo otroka o opravljanju potrebe? V knjižnici si sposodite pravljice ali pesmice, ki bodo vašega navihanca na zabaven način motivirale, da potrebo začne opravljati v kahlico. 🙃


Nekaj primerov slikanic za dodatno spodbudo:

  1. Tracey Corderoy - Čas je za kahlico (POTIPAJ in ZAČUTI)

  2. Jana Vidovič - Vesela kahlica

  3. Genechten Guido van - Velika knjiga o kahlici

  4. Aline de Pétigny - Matevžu je uspelo

  5. Žigo X Gombač (Mali junaki) - Kahlica je zakon


KAKŠNE SPODNJE HLAČKE SO PRIMERNE ZA UPORABO MED ODVAJANJEM?


Ko otrok pove, da ga tišči na stranišče, je treba (vsaj na začetku) ukrepati hitro. Dostikrat se je, odvajanja lažje lotiti poleti, ko so otroci manj oblečeni. Hlače (ali krilo) naj bodo na elastiko, saj jih boste na takšen način vi in kasneje tudi malček hitreje slekli. Poskusite tudi z uporabo nepremočljivih spodnjih hlačk, in vse skupaj bo postalo še lažje.


Otrok bo najprej ostal suh čez dan, medtem, ko bo za zadrževanje fizioloških potreb ponoči potreboval nekoliko več časa. Odlično je, da otrok uporablja dnevne in nočne hlačke za suhost, saj se bo tako kljub nezgodam počutil udobneje, vi pa se boste izognili nepotrebnemu preoblačenju oblačil in posteljnine.


DNEVNE HLAČKE ZA SUHOST 🌞 izgledajo kot navadne spodnje hlačke, vendar delujejo kot pleničke. Na takšen način malčkom omogočajo večjo samozavest in samostojnost med privajanjem na kahlico. Hlačke mokroto hitro vpijajo, njihova nepropustna lupina pa omogoča, da se malčki počutijo udobno.


NOČNE HLAČKE ZA SUHOST 🌜 so idealna rešitev, ki vam in vašim otrokom omogočajo več kot potreben nočni mir in brezskrbne sanje. Notranjost hlačk sestoji iz pametne kombinacije vpojnih in vodotesnih tkanin, kar zagotavlja popolno zaščito pred uhajanjem tudi ponoči. Uporabite lahko tudi dodatne nočne vložke oz. ojačevalce, ki bodo zagotovili še več zaščite in absorpcije.PLENIČKE ZA PRIVAJANJE ZA SUHOST TUDI V HAKUNA MATATA KIDS


V naši spletni trgovinici so na voljo dnevne in nočne hlačke Close Pop-in, ki imajo za razliko od običajnih malo skrite pomoči. 🥰


Kombinacija posebnih in kvalitetnih vpojnih in vodoodpornih materialov pomaga pri večji higieni in čistosti.

Absorbirajo otrokovo močenje, kar omogoča bolj umirjeno privajanje na suhost in manj "nesreč" z mokrimi oblačili. Tako postane potovanje do otrokove popolne samostojnosti in suhosti ne stresno, nič nerodno ali sramotno!

• Hlačke so na pogled tudi izjemno privlačne, saj so na voljo v prisrčnih in zabavnih otroških motivih, ki se jim vaši mali korenjaki enostavno ne bodo mogli upreti. 🤩


Dnevne in nočne CLOSE POP-IN HLAČKE ZA SUHOST najdeš TUKAJ: 👉 bit.ly/hakuna-closeČe menite, da je vaš otrok že pripravljen, da se spozna s kahlico in loči od pleničk, začnite s privajanjem na suhost. Ob upoštevanju zgodnjih nasvetov in pozitivne naravnanosti, bo vašemu malčku kmalu uspelo ''prerasti'' pleničko. SREČNO! 🍀


Za Hakuna Matata Kids napisala: Vida Flego


Viri in literatura:

Povzeto in dopolnjeno iz knjig in drugih virov:

- Gilbert, Jane. Navajanje na kahlico. Za lažji prehod od pleničk do školjke. Didakta, 2003.

- Božič, Ana. Od rojstva brez plenic. Mladinska knjiga, 2015.

- Drugi spletni viri


Viri fotografij:

Svetovni splet

950 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page